שוק התקשורת (Central Market Hall) בסופיה – הלב הפועם של העיר העתיקה
בלב סופיה, מול המסגד ההיסטורי באניה באשי (Banya Bashi Mosque) ובמרחק צעדים ספורים מהאתרים החשובים ביותר בעיר, נמצא אחד המקומות האהובים ביותר על המקומיים והתיירים – שוק התקשורת (Central Market Hall), או כפי שהוא מכונה בבולגרית "Tsentralni Hali".
זהו אחד המבנים המרשימים ביותר בעיר, שמשלב היסטוריה, אדריכלות ייחודית וחוויה קולינרית מגוונת, ומציע הצצה נדירה אל חיי היומיום של תושבי סופיה.
ההיסטוריה של שוק התקשורת
שוק התקשורת הוקם בשנת 1911, בתקופת התפתחותה המואצת של סופיה כבירת בולגריה החדשה.
הוא נבנה על פי תוכניותיו של האדריכל הבולגרי נייקי ניקולוב (Naum Torbov), שנחשב לאחד האדריכלים החשובים של אותה תקופה.
המבנה הוקם על חורבותיו של שוק מסורתי שפעל במקום במשך מאות שנים, והיה אחד מהשווקים המקורים הראשונים במזרח אירופה.
במשך עשרות שנים השוק היה מקום מפגש מרכזי לתושבים, אך בתקופת הקומוניזם דעך מעט – חלק מהדוכנים נסגרו, והמבנה נזקק לשיפוץ יסודי.
לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי, השוק עבר שיקום מקיף ונפתח מחדש בשנת 2000 כשהוא משלב בין קסם היסטורי לעיצוב מודרני.
מיקום וגישה
שוק התקשורת ממוקם ברחוב Maria Luiza Boulevard, אחד הרחובות המרכזיים של העיר, במרחק הליכה קצרה מתחנת המטרו Serdika.
הוא צמוד למספר אתרים חשובים, ביניהם בית הכנסת של סופיה (Sofia Synagogue), המסגד באניה באשי, ומרחצאות המינרלים העתיקים – מה שהופך אותו לנקודת עצירה טבעית לכל מטייל במרכז העיר.
האדריכלות – שילוב בין ישן לחדש
הבניין עצמו הוא פנינה אדריכלית. חזית האבן המעוטרת שלו משלבת סגנון ניאו-רנסנס עם אלמנטים ביזנטיים, ומעליו מתנשא שעון קלאסי גדול.
הגג בנוי מקונסטרוקציית ברזל וזכוכית, המכניסה אור טבעי ומעניקה לחלל תחושת מרחב, בדיוק כפי שהיה נהוג בשווקים האירופיים הגדולים של אותה תקופה – כמו השוק המרכזי בבודפשט או לה בוקריה בברצלונה.
לאורך השנים המבנה שומר על עיצובו המקורי, אך הותאם לצרכים המודרניים – כולל מיזוג אוויר, תאורה מתקדמת ושילוט ברור בשלוש שפות (בולגרית, אנגלית ורוסית).
מה יש לראות ולאכול בשוק
שוק התקשורת הוא חוויה של צבעים, ריחות וטעמים. שלוש קומות מחולקות לפי תחומים שונים – אוכל, תוצרת מקומית, חנויות מתנות ובתי קפה.
פירות וירקות טריים
הקומה הראשונה מציגה מבחר עצום של תוצרת טרייה מהאדמות הבולגריות. כאן תמצאו עגבניות אדומות עסיסיות, תפוחים מקומיים, פלפלים מתוקים ותותים שנקטפו באותו בוקר.
דוכני גבינות, יוגורט ונקניקים
אי אפשר לדבר על השוק בלי להזכיר את הגבינה הבולגרית (Sirene) – מלוחה, עדינה וטעימה במיוחד.
תוכלו למצוא גם יוגורט טבעי, גבינות עיזים מעושנות ונקניקים בעבודת יד. המוכרים מזמינים לטעום – כך שתצאו משם גם עם חיוך וגם עם שקית מלאה כל טוב.
מאפים וממתקים
דוכני הבורקס (Banitsa) והפיתות המקומיות נחשבים בין הפופולריים ביותר.
יש גם עוגות בולגריות מסורתיות, ריבות תוצרת בית ודבש הררי אמיתי – מתנה מושלמת לקחת הביתה.
תבלינים, יינות ושמנים
אחד האזורים המרתקים בשוק הוא אזור התבלינים.
ריחות של כמון, פפריקה מתוקה, זעפרן, עלי דפנה ופלפל שחור ממלאים את האוויר.
חלק מהמוכרים מייצרים תערובות ייחודיות לבישול בולגרי – סוד מקומי שתוכלו לגלות רק כאן.
בנוסף, נמכרים יינות מקומיים באיכות גבוהה ושמנים אתריים שמיוצרים בעמק הוורדים (Rose Valley).
מזכרות ומוצרים בעבודת יד
בקומה העליונה תמצאו חנויות קטנות של אמנים מקומיים, המוכרים עבודות רקמה, כלי חרס, בובות מסורתיות ותכשיטים.
חוויית קניות נעימה ומסודרת
בניגוד לשוק הנשים (Zhenski Pazar), שוק התקשורת הוא מקורה, מסודר ונקי במיוחד.
כל דוכן מעוצב בצורה מוקפדת, השילוט ברור והמחירים קבועים – כך שאין צורך להתמקח.
השוק מציע גם חוויית קנייה רגועה ונעימה, עם אווירה אירופית מודרנית ושירות אדיב.
חוויה קולינרית אמיתית
בלב השוק פועלים בתי קפה קטנים שבהם אפשר לעצור לקפה בולגרי חזק או לארוחת צהריים קלילה.
מומלץ במיוחד לטעום את המאפה המקומי "Banitsa" לצד יוגורט קר – השילוב הקלאסי של בולגריה.
יש גם דוכני אוכל מהיר – פיצות, פלאפל, בורקס, סלטים טריים ומיצים טבעיים.
בשעות הצהריים מגיעים לשם גם עובדי משרדים מהעיר, כך שתוכלו להרגיש חלק מהקצב המקומי של סופיה.
מידע שימושי
שעות פתיחה: מדי יום 7:00-20:00, למעט יום ראשון שבו רוב הדוכנים נסגרים מוקדם.
הגעה: במטרו – תחנת Serdika, או הליכה קצרה מהקתדרלה של סנט אלכסנדר נבסקי.
תשלום: רוב החנויות מקבלות מזומן בלבד, אך יש גם דוכנים עם תשלום בכרטיס.
ניקיון וביטחון: המקום מנוהל היטב, נקי ובטוח מאוד גם לתיירים.
שוק עם נשמה היסטורית
מה שהופך את Central Market Hall ליותר מסתם מקום קניות הוא העובדה שמאחורי כל דוכן מסתתר סיפור.
יש כאן משפחות שמוכרות באותו מקום כבר שלושה דורות, מוכרים שמכירים כל לקוח בשמו, ואפילו קצבים שירשו את העסק מאבותיהם.
השוק הוא מעין מיקרוקוסמוס של התרבות הבולגרית – צנוע, חמים ואמיתי.
טיפים סודיים לביקור מושלם
הגיעו בשעות הבוקר – זה הזמן שבו התוצרת טרייה במיוחד והשוק פחות עמוס.
בקשו מהמוכרים לטעום – זו דרך נהדרת לגלות טעמים חדשים.
הציצו לקומה העליונה – יש בה גלריה יפה המשקיפה על השוק מלמעלה.
בקיץ תוכלו לשבת ליד חלון פתוח וליהנות מנוף של המסגד באניה באשי.
אם אתם מחפשים מתנה ייחודית מבולגריה – קנו ריבה מעמק הוורדים או שמן לבנדר אמיתי.
למה אסור לפספס את שוק התקשורת
שוק התקשורת הוא לא רק מקום לקניות – הוא חלון אל לבה הפועם של סופיה.
הוא משלב עבר מפואר עם הווה תוסס, תרבות מקומית עם השפעות בינלאומיות, וריחות וטעמים שילוו אתכם עוד זמן רב אחרי שתעזבו.
אם אתם רוצים לחוות את סופיה האמיתית – לא רק מהצד התיירותי, אלא מהלב הבולגרי שלה – זה המקום להתחיל בו.



